Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Вакцинація

Дата: 12.02.2021 08:47
Кількість переглядів: 82

                                                                                                                                                                                                                                      

                                        Захисти свою дитину                                                                    

 Вакцинація – це найефективніший і економічно вигідний засіб захисту проти інфекційних хвороб, відомий сучасній медицині.

Відмова від вакцинації піддає здоров*ю дитини ризику небезпечних інфекцій, які можуть привести до інвалідності, або навіть смерті. Будь – яке щеплення в сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого воно захищає.            

Календар профілактичних щеплень в Україні передбачає захист від 10 інфекційних захворювань, таких як: туберкульоз, гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна  інфекція, кір, краснуха, епідемічний паротит.

Туберкульоз  –  останнім часом набув широкого розповсюдження в Україні. Щорічно приблизно 1 млрд. людей в світі інфікується туберкульозом і до 3 млн. людей вмирає. Найбільш ефективним засобом захисту від туберкульозу є щеплення. Щеплення проти туберкульозу захищає дитину від найбільш тяжких форм захворювання: туберкульозний менінгіт та дисемінований  туберкульоз легень.

Гепатит Вце вірусне інфекційне захворювання, що супроводжується ураженням печінки. В 30% випадків гостра форма захворювання переходить в хронічну, яка є основною причиною виникнення цирозу печінки та первинного раку печінки. До 95% випадків гепатиту В можна запобігти вакцинацією.

Для профілактики небезпечних інфекцій – кашлюку, дифтерії, правця застосовується цільноклітинна  кашлюково – дифтерійно –правцева вакцина АКДП або безклітинна кашлюково-дифтерійна-правцева вакцина  АаКДП .

Кашлюк  - інфекційне захворювання дихальних шляхів. Захворювання на кашлюк у 25% дітей перших років життя може супроводжуватися зупинкою дихання, запаленням легень; у 3% може виникнути енцефаліт(запалення головного мозку),судоми.

Діти які перехворіли на кашлюк у ранньому віці в подальшому можуть відставати від своїх однолітків у психічному розвитку. Найбільш ефективним засобом боротьби з кашлюковою є рання імунізація дитячого населення.

Дифтерія – відноситься до найбільш тяжких інфекцій. Особливу небезпеку для життя становить токсична форма дифтерії, яка у великому відсотку випадків може привести до летального кінця. На  тяжкі форми дифтерії хворіють переважно не щеплені діти. У половини людей ,що перенесли дифтерію лишаються важкі ураження серця. Єдиним діючим профілактичним заходом є вакцинація.                                                                                                         Правець – гостре інфекційне захворювання з механізмом передачі збудника через ушкодженні шкірні покриви та слизову оболонку. Збудник правця здатен розмножуватися в грунті. Правець дуже тяжке захворювання,яке характеризується вкрай важким перебігом з ураженням нервової системи,судомами і високою летальністю. Тільки своєчасним проведенням специфічної та екстреної вакцинації можна попередити захворювання на правець.                                                                                                                                                   Поліомієліт – гостра вірусна інфекція. У довакцинальний період паралітичний поліомієліт уражав тисячі і десятки тисяч людей, з яких 10% вмирали і 40% ставали інвалідами. В усьому світі загальна кількість дітей і дорослих з паралічами поліомієлітного походження становить 10 -20 млн. Надійним захистом від цієї небезпечної інфекції є тільки вакцинація.                                                     

Збудником гемофільної інфекції типу В (ХІБ) є гемофільна паличка, яка найбільш небезпечна для дітей віком до 5 років. Значну роль ХІБ – інфекція відіграє в розвитку гнійних менінгітів, пневмоній, сепсису, отитів. Лікування ХІБ  - інфекцій ускладнюється стійкістю збудників до багатьох антибактеріальних препаратів. За таких умов пріоритетним заходом боротьби з ХІБ – інфекцією є вакцинопрофілактика.                                                                                       

Кір- вірусна інфекція дихальних шляхів. За даними ВООЗ на кір щорічно хворіє не менш 40 млн дітей, внаслідок ускладнень помирає1 млн дітей. Єдиним ефективним захистом від корової інфекції є своєчасна вакцинація.                                  

Епідемічний паротит  - широко розповсюджене дитяче захворювання. Хворіють переважно діти у віці від 3 до 15 років. Ця інфекція є однією з найбільш поширених причин ураження чоловічих статевих залоз. У хлопчиків в майбутньому після перенесеного паротитного орхіту (запалення яєчок)можливий розвиток атрофії яєчок,пухлин, імпотенції, порушення сперматогенезу, безпліддя.                                                                                              

Краснуха – вірусна інфекція. Розрізняють дві форми хвороби – вроджену і набуту. Вроджена форма хвороби виникає у новонароджених, якщо жінка під час вагітності хворіла на краснуху. Усі клінічні прояви вродженої краснухи об’єднують в поняття: синдром вродженої краснухи. Він характеризується розвитком у новонароджених вад серця,глухотою,катарактою,запаленням легень  тощо. Єдиним  засобом спрямованим на зниження захворюваності є вакцинопрофілактика. Набута красна може ускладнитися енцефалітом, артритом,тромбоцитопенією.                                                                                                   

Шановні батьки!Вакцинація – важливий етап у житті вашої дитини, завдяки якому вона буде захищена від інфекційних захворювань і збереження здоров»я. У 21 столітті діти не повинні помирати від хвороб,яким можна запобігти за допомогою вакцинації.

 

Лікар- педіатр

КНП « Чечельницька ЦРЛ»                                                          Л.С.Запорожець


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень