Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

День відмови від куріння

Дата: 24.11.2020 09:28
Кількість переглядів: 75

 

 

 

Кожен третій четвер листопада у світі відзначають Міжнародний день відмови від куріння.

Щороку від хвороб, спричинених курінням, помирає понад 8 млн курців (з них 1,2 млн — пасивні курці), а світова економіка втрачає понад $1,4 трлн.

Згідно з Глобальним опитуванням дорослих щодо вживання тютюну (Global Adult Tobacco Survey — GATS, 2017), серед теперішніх курців віком 15 років і старше понад 60% хочуть кинути курити. Варто пам’ятати про те, що куріння — це не просто звичка. Куріння — це залежність, яка може бути досить сильною та якої може бути непросто позбутися.

Що ж робити для того, аби успішно кинути курити?

✅Знайдіть мотивацію, яка буде важливою саме для вас. Наприклад, турбота про здоров’я своє або рідних, економія коштів, тощо. Єдина умова — вона має бути достатньо вагомою для вас.

✅Встановіть дату відмови від куріння — день, коли ви повністю відмовитеся від тютюну. Варіанти на кшталт «з нового року» або «через місяць» не працюють. Має бути обраний конкретний день.

✅Заручіться підтримкою рідних і близьких, адже часто саме найближче оточення може стати причиною зриву. Поговоріть з рідними і друзями заздалегідь, розкажіть їм про те, що хочете кинути курити, і попросіть підтримати.

✅Складіть план відмови від куріння. Це не формальність, а важливий інструмент, який може допомогти.

✅Якщо у вас високий рівень нікотинової залежності, варто подумати про використання медикаментів. Однак, перед тим, як приймати будь-які препарати, варто проконсультуватися з лікарем.

‼️Головне, про що варто пам’ятати, — кинути курити може бути непросто, але цілком реально. Це підтверджує досвід багатьох курців, які свою залежність побороли.

До речі, відмова від куріння набула особливої актуальності сьогодні у контексті пандемії COVID-19, адже доведено, що курці мають більше шансів інфікуватися COVID-19, вищий ризик розвитку ускладнень та смерті. Зокрема, це стосується як тих, хто курить звичайні сигарети, так і користувачів кальянів, систем для нагрівання тютюну та електронних сигарет. Тому ще раз нагадуємо, що курити шкідливо, не залежно від того, що саме.

Кидайте курити і будьте здоровими!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень