Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

31 травня – Всесвітній день без тютюну

Дата: 26.05.2020 08:28
Кількість переглядів: 98

31 травня – Всесвітній день без тютюну

 

«31 травня – Всесвітній день без тютюну»

 

31 травня 2012 року ВООЗ проводить Всесвітній день без тютюнуУ 1988 році Всесвітня асамблея охорони здоровя впровадила його з метою обєднання прогресивного людства у боротьбі з тютюновою епідемієюяка полонила багато країн нашої планети.

Щороку Всесвітній день без тютюну має нову тематику. У 2012 році ВООЗ вибрало для цього заходу гасло «Втручання тютюнової промисловості».

Всесвітній день без тютюну 2012 року має привернути увагу політиків і суспільства до ганебної та шкідливої тактики тютюнової промисловості.

Вживання тютюну є однією з основних причин смерті. Глобальна тютюнова епідемія щорічно проводить до смерті майже 6 млн. людей, 600 тис. з яких зазначають дії вторинного тютюнового диму. Якщо не діяти, до 2030 року епідемія приведе до смерті 8 млн. людей, більша частина яких (понад 80%) будуть мешканцями країн з низьким і середнім рівнем доходу.

За стандартизованим показником поширеності куріння серед дорослих у 2006 році (45%) Україна посідала 4-те місце в світі, поступаючись лише Греції, Науру та Росії. У 2009 році цей показник зменшився до 32%, і тепер Україна посідає 24-29-те  місце разом з Непалом, Іспанією, Сербією, Тунісом та Соломоновими островами (з 147 країн, по яким є дані). За стандартизованими показниками поширеності куріння серед чоловіків у 2006 році (65%) Україна поступалася лише Росії, а у 2009 році цей показник зменшився до 50%, і сьогодні Україна посідає 14-17-те  місце разом з Латвією, Литвою та Малайзією.

Міністерство охорони здоров’я України  веде роботу по включенню заходів контролю над тютюном до Загальнодержавної програми «Здоров’я 2020: Український вимір» на 2012-2020 рр.».

Куріння скорочує життя на 5 років, а також підвищує рівень ризику:

– раку легенів – у 20-30 разів (у членів сімей курців – на 20-70%);

– раптової смерті – у 3-5 разів;

– інфаркту міокарда – у 3 рази;

– ускладнень вагітності, передчасних пологів, мертвонароджень, народження дитини з гіпотрофією – на 30-50%.

Паління перетворює легені людини на попіл. Людина, яка викурює пачку сигарет на день, протягом 40 років пропускає через свої легені 250 кг тютюнової смоли!

14-й чемпіонат Європи з футболу (Євро-2012), який буде проводитись УЄФА, буде повністю вільним від тютюну. Рішення УЄФА накласти заборону на тютюн на такому визначному спортивному заході дає потужний сигнал уболівальникам світу, ще раз підтверджуючи зв’язок між cпортом та здоров’ям.

Сьогодні відомо багато ефективних методів лікування тютюнозалежності, а також засобів, які замінюють нікотин. При бажанні можна знайти можливість назавжди залишити сигарету. Доброю новиною є те, що людина одержує суттєві шанси поліпшити здоров'я, кинувши палити в будь-якому віці. Молоді люди 30 – 35 років, які кинуть палити сьогодні,  житимуть так само довго, як і ті, що ніколи не курили.

Ухвалені протягом 2011-2012 років законодавчі рішення про заборону тютюнової реклами та запровадження великих попереджень на тютюнових упаковках, які набудуть чинності 2012 року, здатні зменшити поширеність куріння в Україні, але для посилення цієї тенденції потрібно більш суттєво підвищити тютюнові акцизи, звільнити заклади громадського харчування від тютюнового диму та запровадити систему надання допомоги у припиненні куріння.

Як покинути курити?

Під час куріння в організм потрапляє понад 300 шкідливих речовин, які утворюються під час горіння. Який би спосіб ви не вибрали, відмова від куріння принесе максимальну користь вашому організмові. Зіскочити з сигаретного гачка цілком можливо / фото УНІАН Куріння є однією з найбільш масових шкідливих звичок у світі, і не дивно, що багато людей з часом задаються питанням – як кинути палити? Вже неодноразово говорилося, що під час куріння в організм потрапляє понад 300 шкідливих речовин, які утворюються в результаті горіння. Шкідливі речовини, потрапляючи в організм курця, стають причиною подразнення слизових оболонок дихальних шляхів, їх захисні властивості знижуються, тому любителі покурити часто хворіють на інфекційні й застудні захворювання. А в довгостроковій перспективі доведеться витратити чимало грошей на лікування більш серйозних хвороб легень і серцево-судинної системи, викликаних курінням. УНІАН.Здоров'я про це регулярно пише, до речі.  Це залишається у ваших легенях після 1 сигарети / фото УНІАН Але, це мало кого зупиняє, хоча й дозволяє замислитися про боротьбу з курінням. Усвідомлення того, що куріння завдає організмові шкоди і бажання позбутися шкідливої звички – вже перший крок до того, щоб кинути палити. У короткостроковій перспективі ще одним фактором, який може спонукати нас позбутися шкідливої звички – ціни на сигарети, які невблаганно ростуть. Приміром, якщо однієї пачки сигарет вам вистачає на два дні, то при її умовній ціні в 40 гривень за рік ви витратите на сигарети більше 7 тисяч гривень! За ці гроші можна купити квитки на літак і відвідати якесь європейське місто, а якщо з ціною авіаперельоту пощастить – ще й на пристойний хостел залишиться. До речі, про те, де витратити заощаджені на сигаретах гроші можна глянути в розділі УНІАН.Туризм. Способи кинути палити Нікотин, який міститься в сигаретах, викликає звикання, і організм з кожним разом вимагає все більше й більше цієї речовини. Крім фізіологічної залежності, куріння викликає й психологічну. Тому крім безпосереднього відмови від сигарет, слід звернути увагу і на причини, які викликали це звикання. Вважається, що людина формує або втрачає звичку за 21 день, саме цей час потрібно спробувати протриматися без сигарет, щоб забути про залежність від них.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень