Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Родимки. Невуси

Дата: 19.05.2020 10:44
Кількість переглядів: 172

Родимки. Невуси лікування

Родимки. Невуси


Що таке родимка?


Звичайна родимка являє собою скупчення пігментних клітин (меланоцитів), які утворюють скупчення (кластери). Більшість дорослих людей мають до 40 родимок на поверхні тіла. Зазвичай вони розвиваються на шкірі тіла, яка схильна до впливу ультрафіолетового опромінення.

Як і коли з'являються родимки?

Всі родимки або пігментні невуси поділяються на два основних типи - вроджені і набуті.
Вроджені родимки присутні з народження або проявляються протягом перших місяців життя.
Набуті родимки можуть з'являтися в будь-який час на протязі життя.

Вроджені родимки можуть бути досить великими, в деяких випадках вони можуть досягати 20 см і більше. Такі родимки симетрично збільшуються в розмірі з ростом дитини.

Набуті родимки, навпаки, невеликого розміру, в більшості випадків їх розмір не перевищує 6 мм.

Якщо набута родимка почала різко збільшуватися, це привід невідкладно звернутися за консультацією до дерматолога і визначити ризик переродження родимки у злоякісну пухлину .

Кількість пігментних новоутворень на шкірі людини збільшується до 40-45 років, після чого їх кількість йде на спад. Це не означає, що після 40 років родимки не з'являються, просто кількість зникаючих родимок перевершує кількість нових.

Які родимки небезпечні?

Є кілька різних типів набутих родимок, які можуть відрізнятися своїм виглядом і здатністю до переродження.

Звичайні набуті родимки


пограничні родимки розташовуються в поверхневому шарі шкіри - епідермісі, зазвичай плоскі

складні родимки розташовуються на границі епідермісу і дерми, часто мають виступаючу центральну частину

внутрідермальні родимки розташовуються усередині дерми - більш глибокого шару шкіри, куполоподібні виступаючі утворення світло-коричневого кольору або кольору шкіри

Диспластичні родимки, атипові родимки, невуси Кларка

У середньому в одного з кожних 10 людей є хоча б одна
атипова родимка. Ці родимки відрізняються від інших, зазвичай вони більші 6мм, асиметричні.


Атипові родимки також розрізняються за кольором, від світло- до темно коричневого відтінку, також може спостерігатися рожевий фон. Вони мають нерівні границі, які можуть плавно переходити в навколишню шкіру. Коли патогістолог досліджує атипову родимку під мікроскопом, він бачить приграничні ознаки, між нормальною родимкою і меланомою. Такі родимки повинні бути дуже детально обстежені за допомогою дерматоскопії і у випадку наявності небезпечних ознак - вилучені. У більшості випадків диспластичні родимки не мають здатності до переродження, однак у таких людей відзначається підвищений ризик розвитку раку шкіри, який може виникнути на "чистій" ділянці шкіри.

Блакитний невус

Блакитний невус - родимка, яка має характерний блакитний або темно-синій окрас. Пігментні клітини в такому утворенні розташовуються в найглибших шарах шкіри, за рахунок чого і утворюється такий характерний відтінок. Якщо така родимка має однорідний колір, симетрична і не змінює свій розмір, то вона не становить небезпеки.

За умови наявності змін необхідно звертатися до фахівця і пройти дерматоскопію - метод дослідження, який без видалення і травматизації родимки може визначити наявність небезпечних ознак переродження.

Галоневус або невус Сеттона

Галоневус або невус Сеттона - родимка, яка має характерний білий віночок по периферії. Даний віночок гіпопігментації (втрата кольору шкіри) зазвичай виникає у відповідь на аутоімунну реакцію, яка відбувається після травматизації родимки або отримання певної дози ультрафіолетового опромінення.

Такі родимки необхідно обстежити. У більшості випадків, така родимка поступово зникає протягом декількох років. У рідкісних випадках наявність декількох таких родимок може бути пов'язана з розвитком дерматологічного захворювання - вітіліго, яке пов'язане з втратою пігменту шкірою.

Поворотний невус

Пігментація, яка виникає на місці вилученого невуса. Виникнення поворотного невуса в більшості випадків говорить про неповне видалення попередньої родимки. Симетричність не характерна для даного виду родимки, її досить складно відстежувати в динаміці. Для таких новоутворень рекомендовано повторне видалення.

Як можна самостійно запідозрити переродження родимки?

Якщо родимка за короткий період часу (кілька місяців) змінила свої властивості - колір, розмір або стала асиметричною, з нерівними краями, необхідно невідкладно звернутися до фахівця, який зможе кваліфіковано визначити тип родимки і вибрати необхідну тактику.

Найчастіша помилка при атиповому зростанні родимки - це пізне звернення до фахівця і самолікування. Пам'ятайте, при своєчасному зверненні рак шкіри повністю виліковний.

Яким чином можна досліджувати родимку?

Раніше родимку чи будь-яке інше новоутворення шкіри можна було досліджувати тільки гістологічно після хірургічного видалення. Патогістологічна діагностика є золотим стандартом в діагностиці, проте до появи оптичних методів діагностики здійснювались велика кількість невиправданих видалень або навпаки, через острах хірургічного втручання пропускалась досить велика кількість випадків раків шкіри.

В останні роки в усьому світі для діагностики родимок і всіх інших новоутворень шкіри стали використовувати метод дерматоскопії, який дозволяє без травматизації і видалення утворення поставити діагноз з дуже великою точністю і правильно вибрати метод видалення або ж залишити родимку для подальшого спостереження.

Чи може родимка переродитися у пухлину?

Окрема родимка може переродитися в злоякісну пухлину, але в більшості випадків наявність великої кількості пігментних утворень говорить про підвищений ризик розвитку меланоми шкіри. У 60% випадків меланома з'являється на непошкодженій шкірі, тому потрібно профілактично оглядати весь шкірний покрив, а не тільки окремі пігментні невуси (родимки)

Цифрова дерматоскопія - сучасний метод діагностики родимок

Цифрова дерматоскопія і створення «карти родимок» дозволяє за допомогою спеціального обладнання зафіксувати всі пігментні новоутворення на шкірі, виміряти їх площу, діаметр, пігментацію і надалі контролювати ці зміни, а також появу нових родимок, або злоякісних новоутворень.

Пацієнти з груп ризику повинні проходити таке дослідження 1 раз на 6-12 місяців. Пацієнти, які мають одиничні родимки, можуть обстежити їх окремо за допомогою цифрового дерматоскопу і контролювати їх стан протягом життя.

Лікувально-діагностичний центр «Сучасна дерматологія та хірургія» спеціалізується на комплексній діагностиці родимок і допомагає своїм пацієнтам контролювати стан шкіри.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень