Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Аналіз крові: які показники говорять про те, що у вас проблеми зі здоров’ям

Дата: 11.03.2020 10:06
Кількість переглядів: 396

 

Аналіз крові: які показники говорять про те, що у вас проблеми зі здоров’ям

 

Навіть якщо у вас звичайний бронхіт або грип, болять нирки чи серце ви обов’язково повинні здати розгорнутий аналіз крові.

Більшість людей не знають, чому загальний аналіз крові можна здавати і після їжі, в той час як для розгорнутого аналізу це треба робити виключно натщесерце.

Відповідь проста, розгорнутий аналіз крові передбачає встановлення конкретних і чітких показників, а їжа змінює ці показники, як у випадку вимірювання цукру в крові, який підвищується після їжі. Для того щоб прокоментувати і пояснити результати аналізів лікар бере до уваги стан здоров’я, стать і індивідуальні особливості пацієнта (вагітність і ПМС).

Аналізуємо головні показники загального аналізу

Гемоглобін — білок, який міститься в еритроцитах. Його функція в тому, щоб переносити кисень і усувати вуглекислий газ з легень і тканин. Норма гемоглобіну для жінок варіює між 120-140 г / л, для чоловіків — 130-160 г / л. Низький рівень гемоглобіну говорить про те, що в організмі можуть бути проблеми з анемією, кровотечею, крововтратою і ураженням внутрішніх органів. Високий рівень гемоглобіну сигналізує розвиток хвороби крові та серцеву недостатність.

Тромбоцити — відповідають за згортання крові, формуючи тромб при травмах тканини. Нормальний рівень тромбоцитів коливається між (180-320) * 10 в 9 / л. Підвищення рівня тромбоцитів в крові вказують на можливий початок розвитку туберкульозу або цирозу печінки. Перший час після операцій рівень тромбоцитів може перевищувати норму. Кількість тромбоцитів різко знижується після прийому алкоголю у великих дозах, отруєння металами, хворобах печінки і ниркової недостатності.

Лейкоцити — білі кров’яні клітини, які захищають організм від бактерій, вірусів і хвороб. Нормальний рівень лейкоцитів (4.0-9.0) * 10 в 9 / л. Лейкоцити здатні розмножуватися незалежно від присутності інфекції або вірусу в крові. Фізичні навантаження або стреси іноді провокують підвищення рівня лейкоцитів. Високі показники лейкоцитів в крові вказують на запалення, інфекції, лейкози, алергії або прийом гормонів, які містять препарати.

Еритроцити — це без’ядерні клітини, які збагачують клітини і тканини киснем. Нормальний рівень еритроцитів відрізняється у жінок і чоловіків. У разі жінок нормальний рівень еритроцитів становить (3.7-4.7) * 10 в 12 / л. У чоловіків норма (4.0-5.1) * 10 в 12 / л. Підвищена кількість еритроцитів у крові властиво людям з пороком серця або при хворобі бронхів, легенів, печінки або нирок. У людей, які знаходяться на висоті, рівень еритроцитів помітно підвищується. Анемія і рясна втрата крові теж впливають на еритроцити. Гормони, які перевищують нормальний рівень, провокують збільшення кількості еритроцитів.

 

Креатинін — відповідає за нормальну роботу нирок в результаті креатин-фосфатної реакції. Нормальний рівень креатиніну доходить до 0,18 ммоль / л. У разі зниженого імунітету рівень креатиніну різко падає, якщо ж показник підвищується, можлива ниркова недостатність.

Глюкоза — у здорової людини коливається в межах 3,5-6,5 ммоль / л. Недостатнє або неякісне харчування та проблеми з гормонами провокують зниження рівня глюкози в крові. Саме перевищення норми глюкози вказує на цукровий діабет.

ШОЕ / РОЕ — це швидкість, з якою осідають еритроцити або їх реакція осідання під час хвороби. У перші години хвороби рівень збільшується і поступово нормалізується в міру одужання. У чоловіків нормальний рівень це 2-10 мм / год, у жінок — 2-15 мм / год. Гормональні збої, стан шоку, проблеми з нирками говорять про перевищення рівня ШОЕ / РОЕ. Незначні зміни цих показників можуть фіксуватися в період вагітності або при пологах, іноді під час ПМС.

Загальний білок — в нормі коливається між 60-80 гр. / Л. Недоїдання, дисфункція нирок або печінки провокують зниження цих параметрів.

Загальний білірубін — в нормі становить 20,5 ммоль / л. При нормальній функції печінки, білірубін залишається в нормі. Підвищений показник білірубіну викликаний руйнуванням еритроцитів, гепатитом або жовчнокам’яною хворобою.

Будь-яке захворювання має бути встановлено кваліфікованим фахівцем. Для правильної діагностики і встановлення методів лікування іноді потрібні додаткові аналізи та дослідження кров


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень