Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Ситуація стабілізувалась: на Вінниччині більше не очікують спалаху кору

Дата: 31.10.2019 08:52
Кількість переглядів: 134

 

На Вінниччині від кору вакциновано вже 82% дітей та 20 тисяч дорослих. Такі високі показники дозволяють медикам не прогнозувати спалаху цієї хвороби в області. 

У той же час фахівці повідомляють про низький відсоток щеплення проти грипу серед дітей віком до одного року – таких в області вакциновано лише 53%.

Про це сьогодні, 28 жовтня, повідомили у Вінницькій ОДА під час наради за участі очільника області Владислава Скальського.

  

За словами завідувача епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань при Вінницькому обласному лабораторному центрі МОЗ України Степана Томина, протягом 2019 року у Вінницькій області від кору було щеплено 20 тисяч дорослих (при тому, що для дорослих щеплення не є обов’язковим) та понад 82% дітей віком від одного до шести років (обов’язкова вакцинація), які потребували вакцинації в цьому році.

– Що стосується кору. Ми пережили епідемічне поширення цієї інфекції, яке тривало практично два роки на території області. Нині ще реєструються поодинокі випадки даної інфекції. За минулий тиждень на Вінниччині захворіло чотири людини. Але прогноз такий: найімовірніше, далі ця інфекція не буде поширюватись. Цьому сприяло широке охоплення щепленнями проти кору дитячого населення та дорослих, які отримали щеплення за епідеміологічними показами. Ситуація з кором на сьогоднішній день стабілізована й ускладнюватись вона не буде, – сказав Томин.

Начальниця лікувально-профілактичного управління департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольга Задорожна розповіла про механізм отримання щеплення від грипу, кору чи дифтерії.

– Вакцинація може бути проведена в центрах первинної медико-санітарної допомоги, в щеплювальних кабінетах, ще є окремий наказа Міністерства охорони здоров’я з минулого року, в якому дозволяється проводити щеплення і в тимчасово пристосованих “тимчасових пунктах щеплення”, що можуть бути відкриті, наприклад, в освітніх закладах.

– Для початку потрібно звернутися до сімейного лікаря, потрібно визначити покази та протипокази. Протипоказань до щеплення досить мало: якщо пацієнт має температуру 38 і більше та якщо він перебуває в стадії захворювання на ОРВІ, грип або інші респіраторно-вірусні інфекції – і це тимчасова перепона для вакцинації. Щодо вагітності та вигодовування груддю – таких протипоказів немає. Можуть бути протипоказання, якщо пацієнт перебуває на хіміотерапії, оскільки знижується імунітет, або має стадію акцента СНІД.

За словами Задорожної, вакцинація від грипу є не обов’язковою (для дорослих), а рекомендованою, через що вакцини не закупляються державою. Водночас медик наголошує, що ускладненнями від грипу можуть бути серцево-судинні захворювання, хвороби нервової системи, відтак вберегти себе та рідних від грипу – обов’язок кожного громадянина.

Вакцини від грипу на Вінниччині є, вони потрапили на ринок в достатній кількості. Зокрема є дві комбіновані вакцини: “ДжіСі Флю” та “ВаксіГрип”, що діють проти тих штамів грипу, які є на території України. Орієнтовна вартість становить від 270 до 300 гривень.

Задорожна також нагадала про діючу у Вінниці вже кілька років програму “Стоп грип”, згідно з якою пацієнт може придбати вакцину за 50% вартості. Для цього її пацієнту має виписати сімейний лікар. Окрім Вінниці, до програми підключилися ще п’ять районів Вінниччини.

За інформацією Вінницького обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України, нині в області спостерігається середній рівень інтенсивності захворюваності на грип та ГРВІ, що складає 539,3 випадків на 100 тисяч населення та є на 21,4 % нижчим середньобагаторічного рівня. “Впродовж тижня за медичною допомогою з приводу ГРВІ звернулось 8377 осіб, серед захворілих 5362 (64 %) дитини. Було госпіталізовано 223 особи в тому числі 188 дітей. Летальних випадків не зареєстровано.

Найвищі рівні захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції реєструвались у м. Вінниця, Барському, Жмеринському та Тиврівському районах” – йдеться у повідомленні.

Скальський також додав, що він особисто робить щеплення від грипу з 2007 року і відтоді ще жодного разу не захворів цим захворюванням.

– Тобто своїм прикладом можу довести, що це працює, – сказав очільник ОДА.

Він також доручив очільникам профільних департаментів та структур пересвідчитись щодо наявності всіх необхідних вакцин, терміни придатності, умови зберігання, дотримання температурних режимів у кабінетах щеплень тощо.

– Найголовніше, що потрібно розуміти всім, батькам дітей і просто дорослим людям: потрібно звертатися до сімейного лікаря. Первинна ланка – це і є якраз відповідальна ланка в системі охорони здоров’я за вакцинацію. Невисокі показники щодо відсотків щеплення дітей до одного року – 53% (проти грипу). Нам потрібно переконувати батьків, що необхідно користуватися сучасними методами запобігання розповсюдженню інфекційних хвороб, –  наголосив Владислав Скальський. – Кожна доросла людина повинна ревакцинуватися раз на десять років (від дифтерії) – тільки в цьому випадку ми будемо впевнені, що дифтерія не буде розповсюджуватись.

Скальський зазначив також, що в районах, де найнижчі показники щеплень, потрібно попрацювати над інформаційною кампанією, щоб підвищити обізнаність людей щодо необхідності вакцинації.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень