Комунальне некомерційне підприємство "Чечельницька районна лікарня"
Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

День боротьби з гепатитом

Дата: 02.08.2019 10:52
Кількість переглядів: 143

 

28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом

 

Вірусні гепатит B і C є серйозною проблемою для охорони здоров'я, що стосується 325 мільйонів чоловік по всьому світу. Вони є базовою причиною раку печінки, від якого щорічно помирає 1,34 мільйона чоловік.

З 325 мільйонів чоловік, що живуть з вірусним гепатитом у всьому світі, більше 290 мільйонів (це 9 з 10!) не знаючи про свою хворобу. Якщо не проводити масштабний скринінг, діагностику та відповідне лікуванням, все більше людей заразяться, і будуть як і раніше помирати.

Гепатити B і C - хронічні інфекції, які можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов'язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С. Недостатнє охоплення тестуванням і лікуванням - найсерйозніша прогалина, яку необхідно ліквідувати для досягнення до 2030 р глобальних цілей по елімінації гепатиту.

Всесвітній день боротьби з гепатитом, який щорічно проводиться 28 липня, має на меті інформування населення щодо загрози з боку вірусних гепатитів. Завдяки заходам, які щорічно проводяться у Всесвітній день боротьби з гепатитом, можна досягти прогресу щодо поставлених цілей, адже в цей день люди з різних країн світу об’єднуються, щоб підвищити рівень обізнаності про глобальний тягар вірусного гепатиту та сприяти реальним змінам.

Незважаючи на широке розповсюдження вірусних гепатитів (ВГ), доступ до їх діагностики та лікування залишається незадовільним – лише 9% осіб з хронічним вірусним гепатитом В (ВГВ) та 20% осіб з хронічним вірусним гепатитом С (ВГС) у світі знають про свій діагноз, з них – лише 8% осіб з хронічним ВГВ та 7,4% осіб з хронічним ВГС відповідно отримують доступ до лікування, попри те, що на сьогоднішній день у світі існують ефективні препарати прямої противірусної дії для лікування ВГС та ефективні лікарські засоби лікування ВГВ (при хронічному ВГВ лікування противірусними препаратами – нуклезидними аналогами призначаються практично пожиттєво).

Досягнення зазначених цілей передбачається шляхом:

  1. підвищення рівня охоплення дітей послугами імунопрофілактики ВГВ (три дози вакцини);
  2. попередження передачі ВГВ від матері до дитини, що включає охоплення вакцинацією, дородове тестування та використання противірусних препаратів у вагітних жінок з ВГВ;
  3. забезпечення безпеки крові та її компонентів, ін’єкцій та хірургічних втручань;
  4. впровадження програм зменшення шкоди для осіб, які вживають психоактивні речовини (ПАР) ін’єкційно (забезпечення доступу до стерильного ін’єкційного інструментарію та ефективних методів лікування залежності від ПАР);
  5. розширення доступу до діагностики та лікування ВГВ та ВГС з використанням сучасних та найбільш ефективних методів діагностики та лікарських засобів.

 

До осіб, які мають підвищений ризик інфікування ВГ належать:

  • представники уразливих ключових груп населення (люди, які вживають наркотики ін’єкційно, особи, що надають сексуальні послуги за винагороду або секс-робітники та чоловіки, що мають секс з чоловіками);
  • новонароджені та діти до 5 років (для ВГВ),
  • реципієнти крові та органів, особливо такі, які потребують регулярних трансфузій крові або її компонентів – хворі на гемофілію, хворобу Віллебранда та інші спадкові коагулопатії;
  • особи, які мали хірургічні втручання, отримували стоматологічні послуги та інші хірургічні та медичні процедури, пов’язані із контактом з кров’ю;
  • пацієнти гемодіалізу.

Окрім того, в Україні існує низка чинників, що сприяють новим випадкам захворювання та смертей внаслідок ВГ, а саме:

  • низький рівень вакцинації від ВГВ дітей (тільки 57% дітей до 1 року охоплено трьома дозами вакцини), медичних працівників та представників ключових груп населення;
  • недостатнє фінансування та охоплення профілактичних програм та програм зменшення шкоди, впровадження яких ставить на меті попередження нових випадків інфікування серед ключових груп;
  • низький доступ до послуг з діагностики ВГ, обмеженість фінансування та відсутність національної стратегії тестування, яка б забезпечувала всебічний доступ до нього;
  • застаріла та неефективна система інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та закладах побутового обслуговування (де може відбуватись контакт з кров’ю), що призводить до нових випадків інфікування;
  • неконтрольоване та неналежне застосування компонентів донорської крові;
  • низький доступ до лікування.

Для ефективної відповіді на проблеми, пов’язані з ВГ необхідно чітке та послідовне запровадження низки заходів та послуг, спрямованих на запобігання нових випадків захворювання, своєчасного виявлення гострих та хронічних ВГ та забезпечення доступу хворих до ефективного лікування.

Запобігання новим випадкам інфікування ВГ залишається основою будь-якої програми охорони здоров’я та реалізується через забезпечення належного охоплення вакцинацією, організацію практик безпечних ін’єкцій та інших медичних втручань (включаючи безпеку хірургічних втручань, безпеку трансфузій компонентів донорської крові, трансплантації тканин та органів), розвиток послуг зменшення шкоди від вживання наркотиків ін’єкційним шляхом.

Компонент профілактики є одним з ключових для елімінації ВГ, оскільки без його ефективного впровадження скорочення кількості нових випадків стане неможливим, окрім того, особи, які прийшли лікування ВГС збережуть ризики повторного інфікування.

Однією з ключових проблем на сьогоднішній день є низький рівень знань загального населення щодо проблем ВГ, у результаті чого, за оцінками ВООЗ лише 9% осіб з хронічним ВГВ та 20% осіб з хронічним ВГС у світі знають про свій діагноз, і як наслідок хвороба часто діагностується у термінальній стадії.

Проблемою є також недостатній рівень знань та часто брак медичної настороженості щодо ВГ у медичних працівників, що призводить до великої кількості недіагностованих та пізньодіагностованих випадків, призначення неефективного лікування тощо.

 

Гепатит - це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує п'ять основних вірусів гепатиту, які називаються типами A, B, C, D і E. Ці п'ять типів становлять величезну проблему в зв'язку з тягарем хвороби і смерті, до яких вони призводять, і з їх потенційними можливостями викликати спалахи хвороби і приводити до епідемічного розповсюдження . Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.

Причиною гепатиту А і Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті парентерального контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання і, щодо гепатиту В, передача від матері дитині під час пологів, від члена сім'ї дитині, а також при сексуальних контактах.

Гостра інфекція може протікати з обмеженими симптомами або безсимптомно або може включати такі симптоми, як жовтяниця (пожовтіння шкіри і очей), потемніння сечі, надмірна втомлюваність, нудота, блювота і болі в області живота.

 

Гепатит А

  • Гепатит А - це хвороба печінки вірусного походження, яка може протікати як в легкій, так і у важкій формі.
  • Вірус гепатиту А (HAV) передається при споживанні забруднених продуктів харчування та води або при прямому контакті з інфікованою людиною.
  • Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Однак дуже незначна частка людей, інфікованих гепатитом А, може померти від блискавичного гепатиту.
  • Ризик інфікування гепатитом А пов'язаний з відсутністю безпечної води і поганою санітарією і гігієною (наприклад, брудні руки).
  • Епідемії можуть носити вибуховий характер і призвести до значних економічних збитків.
  • Для профілактики гепатиту А є безпечна і ефективна вакцина.
  • Безпечне водопостачання, безпека харчових продуктів, покращувана санітарія, миття рук і вакцина проти гепатиту А є найбільш ефектними засобами боротьби з цією хворобою.

 

Гепатит В

  • Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку і здатна викликати як гостру, так і хронічну хворобу.
  • Цей вірус передається в результаті контакту з кров'ю або іншими рідинами організму інфікованої людини.
  • Згідно з оцінками, 257 мільйонів чоловік хронічно інфіковані вірусом гепатиту В (що визначається як позитивна реакція на наявність поверхневого антигену гепатиту В протягом принаймні 6 місяців).
  • Гепатит В є серйозним фактором професійного ризику для працівників охорони здоров'я.
  • Однак це захворювання можна попередити за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини.

 

Гепатит C

  • Гепатит C - це хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту C: цей вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію гепатиту, яка варіюється по тяжкості від легкої хвороби, яка триває кілька тижнів, до серйозної пожиттєвої хвороби.
  • Вірус гепатиту передається з кров'ю, і інфікування найчастіше відбувається внаслідок дії невеликої кількості крові. Це може статися при вживанні ін'єкційних наркотиків, небезпечному виконанні ін'єкцій, наданні небезпечної медичної допомоги і переливанні неперевіреної крові і продуктів крові.
  • У всьому світі хронічною інфекцією гепатиту С страждають 71 мільйонів чоловік.
  • У значної кількості осіб з хронічною інфекцією розвинеться цироз або рак печінки.
  • Приблизно 399 000 чоловік щорічно вмирають від гепатиту С, здебільшого від цирозу і гепатоклітинної карциноми.
  • За допомогою противірусних препаратів можна виліковувати більше 95% людей з інфекцією гепатиту С і таким чином знижувати ризик смерті від раку і цирозу печінки, але доступ до діагностики та лікування є низьким.
  • В даний час вакцини від гепатиту C не існує, але в цій галузі ведуться наукові дослідження.

 

Гепатит Е

  • Щорічно відбувається приблизно 20 мільйонів випадків інфікування вірусним гепатитом Е, які, згідно з оцінкою, призводять до 3,3 мільйона симптоматичних випадків захворювання гепатитом Е.
  • За оцінками ВООЗ, в 2015 р. гепатит Е призвів приблизно до 44 000 випадків смерті (3,3% випадків смерті від вірусного гепатиту).
  • Вірус гепатиту Е передається фекально-оральним шляхом, головним чином через контаміновану воду.
  • Гепатит Е виявляється у всьому світі, але найбільш розповсюджений в Східній і Південній Азії.
  • У Китаї розроблена і отримала ліцензію вакцина для профілактики вірусної інфекції гепатиту Е, але вона поки не є доступною повсюдно.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень